Hoe het begon
Het herdenkdoosje is bedacht door Mieke Taverne. Een vriendin van haar verloor onverwacht haar man. Een heel groot verlies en verdriet. Maar ondertussen ging het leven gewoon door. School, voetbal, verjaardagfeestjes, werk. Juist daarom bleek het fijn om momenten in te plannen om stil te staan bij het verlies. Om deze momenten goed te kunnen voorbereiden (met alle agenda's maar ook emotioneel) is het idee voor het herdenkdoosje ontstaan. 

Waarom een herdenkdoosje?
Als een dierbare overlijdt is het even heel druk, heftig en een hoop georganiseer. Als alles weer wat rustiger is wordt het oude leven vaak weer snel opgepakt. Op zich natuurlijk prima en fijn als dit lukt. Maar het is ook goed om af en toe met een groepje nabestaanden bij de overleden persoon stil te staan. Omdat dit vaak ook de nodige emoties oproept, is het fijn om dit niet plotsklaps en onverwacht te doen. Met het herdenkdoosje zijn er herdenkmomenten in te plannen. Je kunt zelf bepalen met wie, wat en op welk moment. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is. 

Voor wie is het doosje geschikt?
Het doosje is in eerste instantie bedacht voor een jong gezin waarbij één van de ouders of een broertje of zusje is overleden. Maar het doosje is ook zeker geschikt om te gebruiken bij het overlijden van een opa/oma, iemand uit het voetbalteam, collega of wie dan ook. 

Wat zit er in het doosje?
In het doosje zitten een gebruiksaanwijzing, zes activiteitenkaarten, zes stickers en een kalender met vakjes voor de stickers. Op de achterkant van de activiteitenkaarten staat een herdenkactiviteit beschreven. De stickers corresponderen met de activiteitenkaarten. 

Tekeningen en drukwerk
De tekeningen van het herdenkdoosje zijn gemaakt door Erica de Haas van www.tekendoos.com. Het drukwerk werd verzorgd door Rob en Chris van Design@Gading, een locatie van Gemiva voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.